Część I. Informacje o badaniach zgodnie z PBSSP na rok 2019
1.49 Działalność handlowa, hotelarska, gastronomiczna i inne wybrane rodzaje działalności usługowych
1. Symbol
1.49.05
2. Temat badania
Obrót i działalność gastronomiczna
3. Cykliczność badania
co rok
4. Prowadzący badanie
Prezes Głównego Urzędu Statystycznego
5. Cel badania
Celem badania jest dostarczenie informacji o sieci gastronomicznej, świadczonych usługach gastronomicznych, wielkości przychodów z działalności gastronomicznej.
Akty prawa krajowego, z których wynika obowiązek realizacji badania:
- rozporządzenie (WE) nr 1158/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 6 lipca 2005 r. zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 1165/98 dotyczące krótkoterminowych statystyk.
Użytkownicy, których potrzeby uwzględnia badanie:
- administracja samorządowa - województwo,
- organizacje międzynarodowe,
- placówki naukowe/badawcze, szkoły wyższe (nauczyciele akademiccy i studenci),
- media ogólnopolskie i terenowe,
- stowarzyszenia, organizacje, fundacje,
- Sejm, Senat,
- przedsiębiorstwa, samorząd gospodarczy,
- administracja rządowa,
- szkoły (nauczyciele i uczniowie),
- Eurostat i inne zagraniczne instytucje statystyczne,
- odbiorcy indywidualni,
- inny użytkownik.
Dane osobowe:
Zbieranie danych osobowych jest niezbędne dla uzyskania dobrej jakości wyników badania.
.
Zbieranie danych osobowych jest niezbędne dla uzyskania dobrej jakości wyników badania.
.
6. Zakres podmiotowy
Podmioty gospodarki narodowej, prowadzące działalność gospodarczą zaklasyfikowaną według PKD do działu 55 zakwaterowanie, 56 działalność usługowa związana z wyżywieniem.
7. Zakres przedmiotowy
Działalność gastronomiczna. Rachunek zysków i strat (wersja porównawcza).
8. Źródła danych
- Zestawy danych Głównego Urzędu Statystycznego (opisane w cz. II. Informacje o przekazywanych danych):
- DG-1 - meldunek o działalności gospodarczej,
- H-01g - sprawozdanie o sieci placówek gastronomicznych,
- SP-3 - sprawozdanie o działalności gospodarczej przedsiębiorstw,
- Zestawy danych z systemów informacyjnych Ministerstwa Finansów (opisane w cz. II. Informacje o przekazywanych danych):
9. Rodzaje wynikowych informacji statystycznych
Placówki gastronomiczne, w przekrojach: rodzaj, typ placówki, województwa, sektory własności (w okresach rocznych).
Przychody z działalności gastronomicznej, w przekrojach: rodzaj przychodów, województwa.
Dynamika obrotów w cenach bieżących w jednostkach, w których działalność przeważająca zaklasyfikowana jest według PKD do działalności związanej z zakwaterowaniem i usługami gastronomicznymi, w przekrojach: kraj.
Przychody z działalności gastronomicznej, w przekrojach: rodzaj przychodów, województwa.
Dynamika obrotów w cenach bieżących w jednostkach, w których działalność przeważająca zaklasyfikowana jest według PKD do działalności związanej z zakwaterowaniem i usługami gastronomicznymi, w przekrojach: kraj.
10. Formy i terminy udostępnienia wynikowych informacji statystycznych
Publikacje GUS
- Rynek wewnętrzny w 2019 r. (Październik 2020),
- Mały Rocznik Statystyczny Polski 2020 (Lipiec 2020),
- Rocznik Statystyczny Województw 2020 (Grudzień 2020),
- Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2020 (Grudzień 2020).
- Bazy Eurostatu i innych organizacji międzynarodowych - Baza Eurostatu - Statystyka krótkookresowa - Obrót (dział 55 i 56 wg PKD) (Czerwiec 2019, Wrzesień 2019, Grudzień 2019, Marzec 2020).