Część I. Informacje o badaniach zgodnie z PBSSP na rok 2020
1.29 Zdrowie i ochrona zdrowia
1. Symbol
1.29.14
2. Temat badania
Działalność Państwowej Inspekcji Sanitarnej
3. Cykliczność badania
co rok
4. Prowadzący badanie
Minister właściwy do spraw zdrowia
5. Cel badania
Celem badania jest dostarczenie informacji o działalności stacji sanitarno-epidemiologicznych obrazujących stan higieny żywności żywienia i przedmiotów użytku, higieny środowiska, higieny pracy, higieny dzieci i młodzieży, higieny radiacyjnej oraz efektach prowadzonych kontroli, niezbędnych do podejmowania działań zapobiegawczych eliminujących negatywne zjawiska w obszarze zdrowia publicznego w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem szkodliwości i uciążliwości środowiskowych, zapobiegania powstawaniu chorób, w tym chorób zakaźnych i zawodowych.
Użytkownicy, których potrzeby uwzględnia badanie:
- Eurostat i inne zagraniczne instytucje statystyczne,
- administracja rządowa,
- administracja samorządowa - województwo.
6. Zakres podmiotowy
Stacje sanitarno-epidemiologiczne.
7. Zakres przedmiotowy
Monitoring jakości wody. Monitoring radiologiczny. Pracujący, w tym zatrudnieni. Profilaktyka zdrowotna. Nadzór w zakresie higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku. Nadzór sanitarno-epidemiologiczny. Nadzór bieżący sanitarny. Zapobiegawczy nadzór sanitarny.
8. Źródła danych
- Zestawy danych Ministerstwa Zdrowia (opisane w cz. II. Informacje o przekazywanych danych):
- MZ-45 - sprawozdanie o działalności kontrolno-represyjnej oraz w zakresie zapobiegawczego nadzoru sanitarnego,
- MZ-45A - sprawozdanie z zatrudnienia,
- MZ-46 - sprawozdanie z działalności w zakresie higieny komunalnej,
- MZ-48 - sprawozdanie z działalności w zakresie higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku,
- MZ-49 - sprawozdanie z działalności oświatowo-zdrowotnej i promocji zdrowia,
- MZ-50 - sprawozdanie z działalności w zakresie higieny pracy,
- MZ-52 - sprawozdanie z zakresu higieny radiacyjnej,
- MZ-53 - sprawozdanie z działalności w zakresie higieny dzieci i młodzieży,
9. Rodzaje wynikowych informacji statystycznych
Działalność kontrolna, w przekrojach: makroregiony, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena dzieci i młodzieży szkolnej, w przekrojach: makroregiony, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena pracy, w przekrojach: makroregiony, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena radiacyjna, w przekrojach: makroregiony, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena środowiska, w przekrojach: makroregiony, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena żywności, żywienia i przedmiotów użytku, w przekrojach: województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych, kontrolowane produkty spożywcze.
Zapobiegawczy nadzór sanitarny, w przekrojach: makroregiony, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena dzieci i młodzieży szkolnej, w przekrojach: makroregiony, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena pracy, w przekrojach: makroregiony, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena radiacyjna, w przekrojach: makroregiony, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena środowiska, w przekrojach: makroregiony, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena żywności, żywienia i przedmiotów użytku, w przekrojach: województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych, kontrolowane produkty spożywcze.
Zapobiegawczy nadzór sanitarny, w przekrojach: makroregiony, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
10. Formy i terminy udostępnienia wynikowych informacji statystycznych
Pozostałe
- Badanie służy przygotowaniu danych dla Głównego Inspektoratu Sanitarnego - tablice wynikowe: Higiena żywności, higiena dzieci i młodzieży, higiena środowiska (czerwiec 2020 r.).