Część I. Informacje o badaniach zgodnie z PBSSP na rok 2021

1.64 Ceny

1. Symbol
1.64.04
2. Temat badania
Krajowe średnie ceny producentów wyrobów spożywczych
3. Cykliczność badania
co rok
4. Prowadzący badanie
Prezes Głównego Urzędu Statystycznego

5. Cel badania

Celem badania jest dostarczenie informacji o średnich poziomach cen producenta wybranych wyrobów spożywczych na rynku krajowym jako podstawy do dokonywania analizy zróżnicowania poziomów i dynamiki cen podstawowych produktów spożywczych w sferze produkcji i konsumpcji.
Użytkownicy, których potrzeby uwzględnia badanie:

  • administracja rządowa,
  • inny użytkownik,
  • placówki naukowe/badawcze, uczelnie (nauczyciele akademiccy i studenci).

6. Zakres podmiotowy

Podmioty gospodarki narodowej, charakteryzującą się największym udziałem w produkcji danej grupy wyrobów w skali kraju, w których liczba pracujących wynosi 10 osób i więcej, prowadzące działalność gospodarczą zaklasyfikowaną według PKD do działu 10 produkcja artykułów spożywczych.

7. Zakres przedmiotowy

Ceny producentów wyrobów.

8. Źródła danych

9. Rodzaje wynikowych informacji statystycznych

Średnie poziomy cen (łącznie z podatkiem VAT i z wyłączeniem podatku VAT) w zakresie zgodnym z przepisami o tajemnicy statystycznej, w przekrojach: kraj, województwa.
Wskaźniki cen wybranych wyrobów spożywczych w zakresie zgodnym z przepisami o tajemnicy statystycznej, w przekrojach: kraj, województwa.

10. Formy i terminy udostępnienia wynikowych informacji statystycznych

Publikacje GUS
  • „Ceny w gospodarce narodowej w 2021 r.” (Grudzień 2022).
Internetowe bazy danych
  • Bank Danych Lokalnych – Ceny – Przeciętne ceny producentów niektórych wyrobów spożywczych na rynku krajowym (Maj 2022),
  • Dziedzinowa baza wiedzy – DBW Ceny – Ceny producentów niektórych wyrobów spożywczych – miesięcznie (Marzec 2021, Kwiecień 2021, Maj 2021, Czerwiec 2021, Lipiec 2021, Sierpień 2021, Wrzesień 2021, Październik 2021, Listopad 2021, Grudzień 2021, Styczeń 2022, Luty 2022).