Część I. Informacje o badaniach zgodnie z PBSSP na rok 2024
1.29 Zdrowie i ochrona zdrowia
1. Symbol
1.29.14
2. Temat badania
Działalność Państwowej Inspekcji Sanitarnej
3. Cykliczność badania
co rok
4. Prowadzący badanie
Minister właściwy do spraw zdrowia
5. Cel badania
Celem badania jest dostarczenie informacji o działalności stacji sanitarno-epidemiologicznych obrazujących stan higieny żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i produktów kosmetycznych, higieny pracy, higieny dzieci i młodzieży, higieny radiacyjnej oraz o efektach prowadzonych kontroli – niezbędnych do podejmowania działań zapobiegawczych eliminujących negatywne zjawiska w obszarze zdrowia publicznego w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem szkodliwości i uciążliwości środowiskowych, zapobiegania powstawaniu chorób, w tym chorób zakaźnych i zawodowych.
Użytkownicy, których potrzeby uwzględnia badanie:
- Eurostat i inne zagraniczne instytucje statystyczne,
- administracja rządowa,
- administracja samorządowa – województwo.
6. Zakres podmiotowy
Stacje sanitarno-epidemiologiczne.
7. Zakres przedmiotowy
Monitoring jakości wody. Profilaktyka zdrowotna. Pracujący. Nadzór w zakresie higieny żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i produktów kosmetycznych. Nadzór sanitarno-epidemiologiczny. Zapobiegawczy nadzór sanitarny. Nadzór bieżący sanitarny.
8. Źródła danych
- Zestawy danych Ministerstwa Zdrowia (opisane w cz. II. informacje o przekazywanych danych):
- MZ-45 – sprawozdanie o działalności kontrolno-represyjnej oraz w zakresie zapobiegawczego nadzoru sanitarnego
- MZ-45A – sprawozdanie z zatrudnienia
- MZ-46 – sprawozdanie z działalności w zakresie higieny komunalnej
- MZ-48 – sprawozdanie z działalności w zakresie higieny żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i produktów kosmetycznych
- MZ-49 – sprawozdanie z działalności oświatowo-zdrowotnej i promocji zdrowia
- MZ-50 – sprawozdanie z działalności w zakresie higieny pracy
- MZ-52 – sprawozdanie z zakresu higieny radiacyjnej
- MZ-53 – sprawozdanie z działalności w zakresie higieny dzieci i młodzieży
9. Rodzaje wynikowych informacji statystycznych
Działalność kontrolna, w przekrojach: NUTS 1, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena dzieci i młodzieży szkolnej, w przekrojach: NUTS 1, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena pracy, w przekrojach: NUTS 1, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena radiacyjna, w przekrojach: NUTS 1, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena środowiska, w przekrojach: NUTS 1, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Zapobiegawczy nadzór sanitarny, w przekrojach: NUTS 1, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i produktów kosmetycznych, w przekrojach: NUTS 1, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych, kontrolowane produkty spożywcze.
Higiena dzieci i młodzieży szkolnej, w przekrojach: NUTS 1, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena pracy, w przekrojach: NUTS 1, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena radiacyjna, w przekrojach: NUTS 1, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena środowiska, w przekrojach: NUTS 1, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Zapobiegawczy nadzór sanitarny, w przekrojach: NUTS 1, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych.
Higiena żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i produktów kosmetycznych, w przekrojach: NUTS 1, województwa, rodzaje działalności, grupy i rodzaje obiektów kontrolowanych, kontrolowane produkty spożywcze.
10. Formy i terminy udostępnienia wynikowych informacji statystycznych
Pozostałe
- Badanie służy przygotowaniu danych do opracowań Głównego Inspektoratu Sanitarnego – tablice wynikowe: Higiena żywności, higiena dzieci i młodzieży, higiena środowiska (czerwiec 2024 r.).