Część I. Informacje o badaniach zgodnie z PBSSP na rok 2021
1.45 Działalność rolnicza
1. Symbol
1.45.09
2. Temat badania
Pogłowie i produkcja bydła oraz innych gatunków zwierząt gospodarskich (bez świń)
3. Cykliczność badania
co rok
4. Prowadzący badanie
Prezes Głównego Urzędu Statystycznego; Minister właściwy do spraw rolnictwa
5. Cel badania
Celem badania jest dostarczenie informacji o stanie pogłowia zwierząt gospodarskich według gatunków, grup wiekowo-użytkowych, sporządzania uproszczonego bilansu obrotu stada bydła i owiec oraz oszacowania fizycznych rozmiarów produkcji zwierzęcej (m.in.: produkcji żywca rzeźnego poszczególnych gatunków, mleka, jaj, wełny), a także informacji o pogłowiu zwierząt w sztukach fizycznych, o zróżnicowaniu pogłowia według grup użytkowych, pozwalających na określenie struktury stada ze wskazaniem na główny kierunek produkcyjny (np. produkcja mleka czy żywca rzeźnego) oraz intensywności produkcji danego gatunku zwierząt oraz uzyskania danych o liczbie wykonywanych zabiegów unasienniania krów i jałowic.
Akty prawa międzynarodowego, z których wynika obowiązek realizacji badania:
- rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1165/2008 z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie statystyk dotyczących zwierząt gospodarskich i mięsa i uchylające dyrektywy Rady 93/23/EWG, 93/24/EWG oraz 93/25/EWG (Dz. Urz. UE L 321 z 01.12.2008, str. 1, z późn. zm.),
- rozporządzenie Komisji (WE) nr 617/2008 z dnia 27 czerwca 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w zakresie norm handlowych w odniesieniu do jaj wylęgowych i piskląt drobiu hodowlanego (Dz. Urz. UE L 168 z 28.06.2008, str. 5, z późn. zm.).
Użytkownicy, których potrzeby uwzględnia badanie:
- przedsiębiorstwa, samorząd gospodarczy,
- ambasady zagraniczne,
- administracja rządowa,
- Eurostat i inne zagraniczne instytucje statystyczne,
- organizacje międzynarodowe,
- banki, instytucje ubezpieczeniowe, instytucje finansowe,
- placówki naukowe/badawcze, uczelnie (nauczyciele akademiccy i studenci).
Dane osobowe:
Konieczność pozyskania danych osobowych wynika z przyjętej metodologii badania, zebrania kompletnych informacji bezpośrednio od respondentów z wykorzystaniem technologii informacyjno-telekomunikacyjnych oraz wykorzystania do opracowywania wyników badania danych z systemów informacyjnych: Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Głównego Inspektoratu Weterynarii, Polskiego Związku Hodowców Koni.
Konieczność pozyskania danych osobowych wynika z przyjętej metodologii badania, zebrania kompletnych informacji bezpośrednio od respondentów z wykorzystaniem technologii informacyjno-telekomunikacyjnych oraz wykorzystania do opracowywania wyników badania danych z systemów informacyjnych: Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Głównego Inspektoratu Weterynarii, Polskiego Związku Hodowców Koni.
6. Zakres podmiotowy
Gospodarstwa rolne osób prawnych i jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, zajmujące się chowem, hodowlą i reprodukcją zwierząt, pozyskiwaniem, konfekcjonowaniem, przechowywaniem i dostarczaniem nasienia buhajów; prowadzące działalność związaną z wylęgiem drobiu oraz pakowaniem jaj konsumpcyjnych drobiu. Gospodarstwa rolne osób fizycznych, gospodarstwa rolne prowadzące chów bydła, gospodarstwa rolne prowadzące chów owiec, gospodarstwa rolne prowadzące chów drobiu. Rzeźnie oraz pozostałe podmioty prowadzące działalność związaną z ubojem zwierząt gospodarskich.
7. Zakres przedmiotowy
Pogłowie zwierząt gospodarskich (bez świń). Wylęgi drobiu. Ubój zwierząt. Produkcja żywca wołowego. Produkcja żywca baraniego. Produkcja żywca drobiowego. Produkcja żywca koziego. Produkcja i zagospodarowanie mleka krowiego. Produkcja i zagospodarowanie mleka owczego. Produkcja wełny. Produkcja i zagospodarowanie jaj. Produkcja i zagospodarowanie miodu. Użytkowanie ziemi w gospodarstwach rolnych. Działalność rolnicza w gospodarstwie rolnym. Cechy organizacyjno-prawne. Użytkowanie gruntów według siedziby użytkownika.
8. Źródła danych
- Zestawy danych Głównego Urzędu Statystycznego (opisane w cz. II. informacje o przekazywanych danych):
- R-09U – sprawozdanie o wielkości ubojów zwierząt gospodarskich
- R-09W – sprawozdanie o wylęgach drobiu i produkcji jaj konsumpcyjnych
- R-ZW-B – badanie pogłowia bydła, owiec i drobiu oraz produkcji zwierzęcej
- R-ZW-B – badanie pogłowia bydła, owiec i drobiu oraz produkcji zwierzęcej
- Zestawy danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (opisane w cz. II. informacje o przekazywanych danych):
- Zestawy danych z systemów informacyjnych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (opisane w cz. II. informacje o przekazywanych danych):
- dane dotyczące rejestru uboju zwierząt gospodarskich oznakowanych z gatunku bydło, owce, kozy
- dane dotyczące zwierząt gospodarskich oznakowanych z gatunku bydło, owce i kozy, produkcji zwierzęcej oraz dane dotyczące posiadacza zwierząt
- Zestawy danych z systemów informacyjnych Głównego Inspektoratu Weterynarii (opisane w cz. II. informacje o przekazywanych danych):
- dane dotyczące kontroli i powiadamiania o przemieszczeniach zwierząt żywych i produktów pochodzenia zwierzęcego przez terytorium państw członkowskich Unii Europejskiej
- dane dotyczące ferm jaj konsumpcyjnych, zarejestrowanych zgodnie z rozporządzeniem nr 852/2004, nie objętych dyrektywą 2002/4/WE
- dane dotyczące ferm jaj konsumpcyjnych, zarejestrowanych zgodnie z rozporządzeniem nr 852/2004, objętych dyrektywą 2002/4/WE
- dane dotyczące zakładów produkcji drobiu (dyrektywa Rady 90/539/WE), ferm reprodukcyjnych, ferm odchowu drobiu, zakładów wylęgu drobiu
- dane dotyczące zakładów zatwierdzonych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004, zakładów pakowania jaj, produkcji jaj płynnych, przetwórstwa
- Zestawy danych z systemów informacyjnych Polskiego Związku Hodowców Koni (opisane w cz. II. informacje o przekazywanych danych):
Wyniki innych badań:
1.45.03 Użytkowanie gruntów.
1.45.03 Użytkowanie gruntów.
9. Rodzaje wynikowych informacji statystycznych
Pogłowie zwierząt gospodarskich (poza świniami), produkcja zwierzęca (żywiec, mięso, mleko, jaja, wełna, miód), urodzenia i padnięcia bydła, w przekrojach: kraj, województwa, regiony, formy własności.
Liczba nałożonych jaj wylęgowych według gatunków drobiu, kierunku wykorzystania piskląt i typu użytkowego, liczba wylężonych piskląt według gatunków drobiu, kierunku wykorzystania i typu użytkowego, w przekrojach: kraj.
Liczba ubitych zwierząt w rzeźniach przemysłowych i lokalnych (bydła, owiec, kóz, koni, drobiu, królików – sztuki, waga żywa), w przekrojach: kraj.
Produkcja jaj konsumpcyjnych drobiu, w przekrojach: kraj.
Liczba wykonywanych zabiegów unasienniania krów i jałowic, w przekrojach: kraj.
Liczba nałożonych jaj wylęgowych według gatunków drobiu, kierunku wykorzystania piskląt i typu użytkowego, liczba wylężonych piskląt według gatunków drobiu, kierunku wykorzystania i typu użytkowego, w przekrojach: kraj.
Liczba ubitych zwierząt w rzeźniach przemysłowych i lokalnych (bydła, owiec, kóz, koni, drobiu, królików – sztuki, waga żywa), w przekrojach: kraj.
Produkcja jaj konsumpcyjnych drobiu, w przekrojach: kraj.
Liczba wykonywanych zabiegów unasienniania krów i jałowic, w przekrojach: kraj.
10. Formy i terminy udostępnienia wynikowych informacji statystycznych
Publikacje GUS
- „Zwierzęta gospodarskie w 2021 r.” (Lipiec 2022),
- „Rolnictwo w 2021 r.” (Lipiec 2022),
- „Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2022” (Grudzień 2022).
- „Pogłowie bydła według stanu w czerwcu 2021 r.” (Wrzesień 2021),
- „Pogłowie bydła według stanu w grudniu 2021 r.” (Styczeń 2022),
- „Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2021 r.” (Wrzesień 2022).
- Bank Danych Lokalnych – Rolnictwo – Pogłowie zwierząt – stan w grudniu (Maj 2022),
- Bank Danych Lokalnych – Rolnictwo – Pogłowie zwierząt – stan w czerwcu (Listopad 2021),
- Bank Danych Lokalnych – Rolnictwo – Produkcja zwierzęca (Wrzesień 2022).