Część I. Informacje o badaniach zgodnie z PBSSP na rok 2023

1.45 Działalność rolnicza

1. Symbol
1.45.20
2. Temat badania
Ocena sytuacji produkcyjno-rynkowej w rolnictwie
3. Cykliczność badania
co rok
4. Prowadzący badanie
Prezes Głównego Urzędu Statystycznego

5. Cel badania

Celem badania jest dostarczenie informacji o czynnikach warunkujących rozwój rolnictwa i wynikach produkcyjno-rynkowych rolnictwa w ujęciu globalnym.
Użytkownicy, których potrzeby uwzględnia badanie:

  • administracja rządowa,
  • inny użytkownik,
  • Sejm, Senat,
  • placówki naukowe/badawcze, uczelnie (nauczyciele akademiccy i studenci).

6. Zakres podmiotowy

Gospodarstwa rolne osób prawnych i jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, gospodarstwa rolne osób fizycznych, które są użytkownikami użytków rolnych. Gospodarstwa rolne prowadzące sprzedaż artykułów rolnych na targowiskach. Podmioty skupujące produkty rolne. Producenci i importerzy: środków ochrony roślin, nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych, nawozów mineralnych, pasz dla zwierząt, maszyn rolniczych.

7. Zakres przedmiotowy

Produkcja jaj konsumpcyjnych drobiu. Dostawy nawozów mineralnych, wapniowych, pasz dla zwierząt gospodarskich w jednostkach naturalnych i wartościowo. Wielkość strat w masie przechowywanych ziemiopłodów. Procent przewidywanych strat w powierzchni zasiewów. Ocena kwitnienia drzew owocowych. Ocena stanu upraw w stopniach kwalifikacyjnych. Ocena stanu upraw: form jarych i ozimych. Przewidywana powierzchnia zasiewów zbóż, roślin okopowych oraz powierzchni trwałych użytków zielonych. Pogłowie zwierząt gospodarskich (poza świniami), produkcja zwierzęca (żywca, mięsa, mleka, jaj, wełny, miodu), urodzenia i padnięcia bydła. Szacunek wynikowy (badanie na etapie ocen wynikowych) – obejmuje produkcję warzyw gruntowych, jesienną produkcję warzyw spod osłon oraz powierzchnię kwiatów pod osłonami, produkcję owoców z drzew, produkcję owoców jagodowych, ocenę wykarczowań i nasadzeń drzew i krzewów owocowych, powierzchnię szkółek drzew i krzewów owocowych metodą szacunków ekspertów ogrodniczych terenowych i centralnych. Szacunek przedwynikowy – obejmuje produkcję warzyw gruntowych oraz owoców z drzew i owoców jagodowych. Szacunek metodą ocen ekspertów ogrodniczych szczebla regionalnego i centralnego. Szacunek wstępny – obejmuje produkcję warzyw gruntowych i wiosenną ocenę produkcji warzyw spod osłon oraz owoców z drzew i owoców jagodowych – na podstawie wyników ocen ogrodniczych ekspertów terenowych i centralnych. Szacunek wynikowy (badanie na etapie ocen wynikowych) – obejmuje produkcję ziarna i słomy zbóż, roślin oleistych, w tym rzepaku jarego i ozimego, buraków cukrowych, roślin włóknistych i innych roślin przemysłowych, ziemniaków, roślin strączkowych pastewnych, upraw pastewnych na gruntach ornych i trwałych użytków zielonych (na paszę, nasiona, nawozy zielone), pasz dodatkowych (poplonów i wsiewek, liści roślin okopowych, słomy roślin strączkowych, plew roślin motylkowych, wysłodków buraczanych). Szacunek przedwynikowy – obejmuje produkcję zbóż, roślin strączkowych jadalnych, oleistych, ziemniaków, buraków cukrowych, kukurydzy na zielonkę. Szacunek metodą pomiarów biometrycznych w wylosowanych gospodarstwach indywidualnych (plantacjach ziemniaków) w powiązaniu z ocenami terenowych i centralnych ekspertów rolnych. Szacunek wstępny – obejmuje produkcję zbóż, roślin strączkowych jadalnych, oleistych, siana łąkowego, ocenę stanu upraw kukurydzy na zielonkę, ziemniaków i buraków cukrowych (w stopniach kwalifikacyjnych). Szacunek wstępny jest opracowywany na podstawie ocen terenowych i centralnych ekspertów rolnych. Szacunek przedwstępny (badanie na etapie prognoz i przewidywań metodą ekspertyz prowadzonych przez ekspertów terenowych GUS) – obejmuje produkcję ziemniaków wczesnych i zbóż podstawowych. Powierzchnia zasiewów poszczególnych upraw rolnych i niektórych upraw ogrodniczych. Oceny dokonywane przez rolników dotyczące aktualnej i przewidywalnej sytuacji gospodarstw rolnych: opinie o bieżącym i przyszłym kształtowaniu się sytuacji ogólnej gospodarstwa rolnego, opłacalności produkcji rolniczej oraz popytu; opinie dotyczące zmian sprzedaży produktów roślinnych i zwierzęcych; informacje o źródłach finansowania, wykorzystywanych przy prowadzeniu gospodarstwa rolnego oraz celach na jakie te środki były przeznaczane; informacje o czynnikach sprzyjających i ograniczających prowadzenie działalności rolniczej. Informacje są prezentowane jako struktury, salda odpowiedzi oraz wskaźniki. Struktura przedmiotowa produkcji rolniczej. Produkcja globalna, zużycie pośrednie, wartość dodana brutto i netto, amortyzacja w rolnictwie. Ilość i wartość skupionych produktów rolnych i leśnych. Wskaźniki dynamiki rolniczej produkcji globalnej, końcowej i towarowej w cenach stałych (ogółem, w tym gospodarstwa indywidualne). Poziomy i wskaźniki cen uzyskiwanych przez rolników na targowiskach. Poziomy i wskaźniki cen skupu. Pogłowie świń, produkcja żywca i mięsa wieprzowego, urodzenia prosiąt, padnięcia świń. Ubój rytualny zwierząt – liczba ubitych zwierząt w rzeźniach przemysłowych i lokalnych (bydła, drobiu – sztuki, waga żywa). Ocena stanu upraw w zakresie przewidywanej powierzchni zasiewów zbóż, roślin okopowych oraz powierzchni trwałych użytków zielonych. Zmiany zachodzące w grupach obszarowych gospodarstw rolnych. Liczba gospodarstw ekologicznych. Informacja dotycząca powierzchni użytków rolnych, lasów i gruntów leśnych oraz pozostałych gruntów. Kierunki i formy zagospodarowania mienia Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Użytkowanie gruntów, grupy użytków, grupy upraw, formy własności. Sprzedaż środków ochrony roślin w podziale na główne grupy, kategorie produktów i klasy chemiczne w masie towarowej i w substancji czynnej. Poziom zużycia w przeliczeniu na czysty składnik nawozów mineralnych (tj. azotowych, fosforowych i potasowych) i nawozów wapniowych z wyodrębnieniem grupy nawozów wapniowo-magnezowych oraz nawozów naturalnych (w masie towarowej). Zużycie środków ochrony roślin na określone uprawy, w przeliczeniu na substancje czynne w podziale na grupy, kategorie i klasy chemiczne oraz w przeliczeniu na 1 ha powierzchni chronionej (powierzchnia objęta zabiegami ochrony roślin). Dane zagregowane zgodnie ze zharmonizowaną klasyfikacją substancji czynnych. Globalna, końcowa i towarowa produkcja rolnicza, zużycie pośrednie, wartość dodana brutto (ogółem, w tym gospodarstwa indywidualne), na 1 ha użytków rolnych, wskaźniki dynamiki przy różnych podstawach czasowych, struktura przedmiotowa produkcji rolniczej, wskaźniki wartości, wolumenu i cen. Wskaźnik relacji cen (nożyce cen) produktów sprzedawanych do towarów i usług zakupywanych w gospodarstwach indywidualnych. Średnie poziomy cen wybranych użytków rolnych i dzierżaw. Relacje cen uzyskiwanych przez rolników na targowiskach do cen skupu. Wskaźniki cen detalicznych środków produkcji rolniczej. Powierzchnia zasiewów upraw rolnych, pastewnych oraz warzyw gruntowych i truskawek. Powierzchnia, plony i zbiory upraw sadowniczych i warzywniczych. Powierzchnia, plony i zbiory upraw rolnych.

8. Źródła danych

Wyniki innych badań:

1.45.03 Użytkowanie gruntów,
1.45.06 Okresowe oceny stanu upraw,
1.45.07 Produkcja ważniejszych upraw rolnych,
1.45.08 Produkcja ważniejszych upraw ogrodniczych,
1.45.09 Pogłowie i produkcja bydła oraz innych gatunków zwierząt gospodarskich (bez świń),
1.45.10 Pogłowie i produkcja świń,
1.45.13 Środki produkcji w rolnictwie,
1.45.15 Ochrona roślin,
1.45.18 Syntetyczne mierniki produkcji rolniczej,
1.64.01 Ceny w rolnictwie,
1.45.01 Zintegrowane statystyki dotyczące gospodarstw rolnych,
1.45.19 Bilanse produktów rolniczych,
1.45.37 Rachunki ekonomiczne rolnictwa,
1.45.29 Powszechny Spis Rolny – opracowanie wyników,
1.45.12 Skup ważniejszych produktów rolnych i leśnych,
1.45.05 Powierzchnia zasiewów,
1.64.08 Badanie cen detalicznych środków produkcji rolniczej.
1.45.38 Koniunktura w rolnictwie,
Inne źródła danych

Publikacje Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego w zakresie raportów rynkowych dotyczących poszczególnych rynków; informacje Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczące bieżącej oceny sytuacji w rolnictwie.

9. Rodzaje wynikowych informacji statystycznych

Wyniki produkcyjne rolnictwa na tle kształtowania się warunków produkcyjno-ekonomicznych i zużycia środków produkcji wraz z bieżącą oceną sytuacji w rolnictwie w zakresie: wpływu warunków agrometeorologicznych na przebieg wegetacji i stan upraw rolnych, wysokości plonów i zbiorów, zaopatrzenia w środki produkcji, kształtowania się cen, ich relacji i opłacalności produkcji, zmian w pogłowiu zwierząt gospodarskich oraz podaży produktów rolnych na rynek, w przekrojach: kraj, NUTS 2.

10. Formy i terminy udostępnienia wynikowych informacji statystycznych

Publikacje GUS
  • „Rolnictwo w 2023 r.” (listopad 2024),
  • „Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2024” (grudzień 2024),
  • „Sytuacja społeczno-gospodarcza kraju 2023” (luty 2023, marzec 2023, kwiecień 2023, maj 2023, czerwiec 2023, lipiec 2023, sierpień 2023, wrzesień 2023, październik 2023, listopad 2023, grudzień 2023, styczeń 2024).