Część I. Informacje o badaniach zgodnie z PBSSP na rok 2024

1.49 Działalność handlowa, hotelarska, gastronomiczna i inne wybrane rodzaje działalności usługowych

1. Symbol
1.49.05
2. Temat badania
Obrót i działalność gastronomiczna
3. Cykliczność badania
co rok
4. Prowadzący badanie
Prezes Głównego Urzędu Statystycznego

5. Cel badania

Celem badania jest dostarczenie informacji o sieci gastronomicznej, świadczonych usługach gastronomicznych, wielkości przychodów z działalności gastronomicznej.
Akty prawa międzynarodowego, z których wynika obowiązek realizacji badania:

  • rozporządzenie (WE) nr 1158/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 6 lipca 2005 r. zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 1165/98 dotyczące krótkoterminowych statystyk,
  • rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/1197 z dnia 30 lipca 2020 r. ustanawiające specyfikacje techniczne i ustalenia na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/2152 w sprawie europejskiej statystyki gospodarczej uchylającego 10 aktów prawnych w dziedzinie statystyki gospodarczej.
Użytkownicy, których potrzeby uwzględnia badanie:

  • administracja samorządowa – województwo,
  • organizacje międzynarodowe,
  • media ogólnopolskie i terenowe,
  • stowarzyszenia, organizacje, fundacje,
  • Sejm, Senat,
  • przedsiębiorstwa, samorząd gospodarczy,
  • administracja rządowa,
  • szkoły (nauczyciele i uczniowie),
  • Eurostat i inne zagraniczne instytucje statystyczne,
  • odbiorcy indywidualni,
  • placówki naukowe/badawcze, uczelnie (nauczyciele akademiccy i studenci),
  • inny użytkownik.
Dane osobowe:

Zbieranie danych osobowych jest niezbędne dla uzyskania dobrej jakości wyników badania.

6. Zakres podmiotowy

Podmioty gospodarki narodowej, prowadzące działalność gospodarczą zaklasyfikowaną według PKD do działu 55 zakwaterowanie, 56 gastronomia.

7. Zakres przedmiotowy

Działalność gastronomiczna. Rachunek zysków i strat (wersja porównawcza). Wskaźniki cen towarów i usług konsumpcyjnych (CPI).

8. Źródła danych

Wyniki innych badań:

1.64.07 Badanie cen towarów i usług konsumpcyjnych.

9. Rodzaje wynikowych informacji statystycznych

Placówki gastronomiczne, w przekrojach: województwa, rodzaj, typ placówki, sektory własności (w okresach rocznych).
Przychody z działalności gastronomicznej, w przekrojach: województwa, rodzaj przychodów.
Dynamika obrotów w cenach bieżących i stałych w jednostkach, w których działalność przeważająca zaklasyfikowana jest według PKD do działalności związanej z zakwaterowaniem i usługami gastronomicznymi, w przekrojach: kraj.

10. Formy i terminy udostępnienia wynikowych informacji statystycznych

Publikacje GUS
  • „Rocznik Statystyczny Województw 2025” (grudzień 2025),
  • „Mały Rocznik Statystyczny Polski 2025” (lipiec 2025),
  • „Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2025” (grudzień 2025),
  • „Rynek wewnętrzny w 2024 r.” (listopad 2025).
Internetowe bazy danych
  • Bazy Eurostatu i innych organizacji międzynarodowych – Baza Eurostatu – Statystyka krótkookresowa – Obrót (działy 55 i 56 według PKD) (kwiecień 2024, maj 2024, czerwiec 2024, lipiec 2024, sierpień 2024, wrzesień 2024, październik 2024, listopad 2024, grudzień 2024, styczeń 2025, luty 2025, marzec 2025),
  • Dziedzinowa Baza Wiedzy – Gospodarka – Rynek wewnętrzny – Usługi – Działalność gastronomiczna (listopad 2025).