165 |
Wody mineralne i wody gazowane, z wyłączeniem słodzonych i aromatyzowanych – woda źródlana bez dodatku CO2 |
164 |
Gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów lub krwi – gulasz wieprzowy z warzywami w opakowaniu około 850 g |
163 |
Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao (z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego), pakowane do sprzedaży detalicznej – czekolada naturalna, pełna, deserowa, bez dodatków (pakowana) |
162 |
Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao (z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego), pakowane do sprzedaży detalicznej – czekolada naturalna, pełna, gorzka, bez dodatków (pakowana) |
161 |
Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao (z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego), pakowane do sprzedaży detalicznej – czekolada naturalna, pełna, mleczna, bez dodatków (pakowana) |
160 |
Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao (z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego), niepakowane do sprzedaży detalicznej – czekolada naturalna, pełna, deserowa, bez dodatków (niepakowana) |
159 |
Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao (z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego), niepakowane do sprzedaży detalicznej – czekolada naturalna, pełna, gorzka, bez dodatków (niepakowana) |
158 |
Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao (z wyłączeniem słodzonego proszku kakaowego), niepakowane do sprzedaży detalicznej – czekolada naturalna, pełna, mleczna, bez dodatków (niepakowana) |
157 |
Makarony, kluski i podobne wyroby mączne – makaron pszenny durum |
156 |
Makarony, kluski i podobne wyroby mączne – makaron pszenny pełnoziarnisty |
63 |
Olej z rzepaku, rzepiku i gorczycy surowy – olej jadalny surowy rzepakowy |
62 |
Dżemy, galaretki owocowe, przeciery i pasty, z owoców lub orzechów – dżem truskawkowy około 300 g |
61 |
Dżemy, galaretki owocowe, przeciery i pasty, z owoców lub orzechów – powidła śliwkowe około 300 g |
60 |
Dżemy, galaretki owocowe, przeciery i pasty, z owoców lub orzechów – dżem z czarnej porzeczki około 300 g |
59 |
Warzywa (z wyłączeniem ziemniaków), owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym – ogórki konserwowe całe, około 0,9 l |
58 |
Pozostałe warzywa (z wyłączeniem ziemniaków) zakonserwowane w inny sposób niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem gotowych dań z warzyw – koncentrat pomidorowy 30% |
57 |
Warzywa zamrożone – mieszanka warzywna mrożona, 2–składnikowa (marchew + groszek) |
56 |
Warzywa zamrożone – kalafior mrożony |
55 |
Warzywa zamrożone – fasola szparagowa mrożona |
54 |
Sok jabłkowy – sok jabłkowy naturalny w opakowaniu kartonowym |
53 |
Sok pomarańczowy – sok pomarańczowy naturalny w opakowaniu kartonowym |
52 |
Sok pomidorowy – sok pomidorowy w opakowaniu kartonowym |
51 |
Ryby suszone, solone lub w solance – płaty lub filety śledziowe, a la Matias |
50 |
Ryby suszone, solone lub w solance – śledź, solony niepatroszony |
49 |
Filety rybne, zamrożone – filety mrożone z dorsza niepanierowane |
48 |
Filety rybne, zamrożone – filety mrożone z mintaja niepanierowane |
47 |
Filety rybne, zamrożone – filety mrożone z morszczuka niepanierowane |
46 |
Ryby, filety rybne i pozostałe mięso z ryb (włączając rozdrobnione), świeże lub schłodzone – filety świeże z dorsza |
41 |
Jaja kurze, świeże w skorupkach – jaja kurze konsumpcyjne klasa XL |
40 |
Jaja kurze, świeże w skorupkach – jaja kurze konsumpcyjne klasa L |
39 |
Jaja kurze, świeże w skorupkach – jaja kurze konsumpcyjne klasa M |
38 |
Jaja kurze, świeże w skorupkach – jaja kurze konsumpcyjne klasa S |
23 |
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi – kiełbasa myśliwska sucha |
22 |
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi – kiełbasa krakowska sucha |
21 |
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi – kiełbasa żywiecka |
20 |
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi – kiełbasa toruńska |
19 |
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi – kiełbasa zwyczajna |
18 |
Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi – kiełbasa krakowska parzona |
15 |
Mięso z drobiu zamrożone – pierś z kurczęcia mrożona (filet) |
14 |
Mięso z drobiu świeże lub schłodzone – udka z indyka surowe |
13 |
Mięso z drobiu świeże lub schłodzone – pierś z indyka surowa (filet) |
12 |
Mięso z drobiu świeże lub schłodzone – pierś z kurczęcia surowa (filet) |
11 |
Mięso z drobiu świeże lub schłodzone – kurczę patroszone |
10 |
Tłuszcz z bydła, owiec, kóz lub świń – smalec wieprzowy, jadalny paczkowany w kostkach około 250 g, bez dodatków |
9 |
Tłuszcz z bydła, owiec, kóz lub świń – smalec wieprzowy, jadalny luzem bez dodatków |
8 |
Tłuszcz z bydła, owiec, kóz lub świń – słonina |
7 |
Mięso ze świń, świeże lub schłodzone – żeberka |
6 |
Mięso ze świń, świeże lub schłodzone – boczek |
5 |
Mięso ze świń, świeże lub schłodzone – łopatka (z kością) |
4 |
Mięso ze świń, świeże lub schłodzone – schab środkowy (z kością) |